darkplant.hu

Olvasószoba

Számadás -
Kátrány és Toll 2015

Szöveggel és anélkül

Kátrány és Toll -
Szörnyek keringője

Miért és hogyan nem kerültek szörnyek egy alig tini leány ágya alá.

Kátrány és Toll -
Kötelezo gyakorlat

Néhány kötelező jelleggel folytatott (és lezárt) sorozat közt egy pofás Hellboy - Ghost történet.

Kátrány és Toll -
Egy felnőttebb kiadvány

Az új Kátrány és Toll album kicsit komorabb, kicsit karcosabb. És jól csinálja.

A szövegnél is hangosabban -
Sergio Aragonés 'magyarul'

A szilveszteri vidámsághoz adalékként némi szövegmentes humor.

212 oldal alatt a Föld körül -
Kátrány és toll album 3.

Dél-Amerika, Afrika, Ázsia, Észak-Amerika és Ausztrália... helyett egy kis világűr

Mindig a fekete-
fehér úton -
Kátrány és toll album 2.

A magas oldalszámnak hála továbbra is sokszínűen fekete és fehér a KéT.

Funky Koval elveszett kalandjai
A Magyarországon hányatott sorsú kiadvány végre a kezemben. Nemsokára mindenki képrenyőjén.

A hiányzó láncszem -
Kátrány és toll album 2.

Kátrány és Toll második album. Seregonés első kötet. Minden, ami a postaládámból kimaradt.

Erősebben, nagyobb terjedelemben, magasabbra -
Kátrány és toll album 1.

A megszokott Kátrány és Toll, ám ezúttal 200 oldalon. Nuff Said.

Doctor Who Magazine 451.
A világ elsőszámú sci-fi magazinjának új száma interjúkkal, képregénnyel, információkkal az új szezonról, a Asylum of Daleks részről.

Locke & Key
Fantasy (horror) az igényesebb fajtából. Mégis gondjaim vannak vele. Mégis olvasom. Ki érti?

Kátrány és Toll 9 + Logan különszámok
Komolyabb vizekre evezett a fekete-fehér underground kiadvány.


>> Összes könyv


2006.04.17.

Az öreg bánya titka


(könyv, Könyvmolyképző Kiadó, 2004)
(DVD, MTV - Automata Multimédia, 2006)

A könyv

Az öreg bánya titka
© 2004 Jonatán Könyvmolyképző Ismerős az egész: gyermekek nyaralnak szép Magyarország valamely kies vidékén, amikor hirtelen minden a feje tetejére áll és a lurkók egy bűnügy, de legalábbis egy izgalmas kaland kellős közepében találják magukat. Ez történik majd' minden klasszikus magyar gyermektörténetben. A Keménykalap és krumpliorrban állattolvajokat üldöznek, A titokzatos padlásban kincset kerestek, a Nyár a szigeten című történetben pedig felbolygatják egy falu életét. Régi recept ez és annyira bevált, hogy a mai napig nem tudnak elszakadni tőle. A stílust feleleveníteni hivatott, mégis felejthető Na végre itt a nyár is erre az alapszituációra épített.

Az öreg bánya titka az egyik őse ezeknek a történeteknek.* Egy határ menti kis bányászfaluban a nyári vakáció csendesen, majdhogynem unalmasan zajlik Lacó számára. Szinte minden idejét leköti, hogy öccsére, Kisvacakra vigyázzon. A szabad idejében pedig barátaival, a barkácsmester Pöcökkel, a copfos Gerlindával és az ikerpár Kenguru Péterrel és Pállal lóg. Aztán egy csapásra minden megváltozik. Egy vihar beszakítja megsüllyeszti a földet és a felszínre kerül egy öreg bányajárat bejárata, de az öreg Gasch Lipót megtiltja a gyerekeknek, hogy leereszkedjenek belé. Mindennek tetejébe egy elkényeztetett rokon is érkezik Budapestről, akire szintén Lacónak kell vigyáznia. Ám ahogy a széljárás, a balszerencsés sorozat is megfordul. A pesti rokon nem is annyira nyámnyila, sőt nagyszerűen segíti a kis csapatot, hogy egy másik bejáratot találjanak a bányába, sőt felfednek egy hatalmas titkot. A falu veterán bányászának lelkét súlyos titok nyomja. A háború alatt egy láda ékszert rejtettek el a járatokban és ő nagy titokban ezt a kincset kereste éveken át. Most hogy megtalálta, még szembe kell néznie a legnagyobb ellenségével, az egykori bajtársával, aki szintén az ékszereket keresi.

Berkes Péter könnyed stílusban meséli el a nyári kalandot. Valahogy úgy, ahogyan egy gyermekregényt illik megírni. Nincsenek benne erőltetett szleng(esnek gondolt) szövegek, messzire kerüli a gyermeki lélekben megfogalmazódó világmegváltó gondolatokat és a leplezetlen nevelést is mellőzi. Pusztán szórakoztat és ez teszi kortalanná a több, mint harmincéves könyvet. A mai gyermekek számára talán telefon (mobil telefon) hiánya az amely jelzi, hogy nem mai történetet olvasnak. De ez cseppet sem von le a mű erényeiből. S a Könyvmolyképző Kiadó épp ezt ismerte fel, amikor 2004-ben ismét kiadta, hozzáférhetővé tette a regényt. Köszönet nekik.

folyt. köv.

A film

Az öreg bánya titka
© 2006 MTV Mint a legtöbb jó (és kevésbé jó) magyar ifjúsági regény, ez sem kerülhette el a megfilmesítést. Hja, amikor még volt pénz tévéfilmekre, akkor nem csináltak gondot, egy ilyen drága, zömmel külső felvételes, stúdió nélkül forgatandó filmből. A klasszikus dramaturg páros a hetvenes években Major Anna és Békés József volt. Az utóbbi követte el Az öreg bánya titka filmátiratát. A szereplők és a párbeszédek zöme maradt, de a cselekmény akként módosult, hogy az öreg Gasch Lipót nem kincset keres az öreg járatokban, hanem a határon átnyúló szakaszokat kihasználva csempészetet folytat. A kor követelményeinek megfelelően kellően sokszor elvtársoznak a filmben, és a szereplők közt kötelezően feltűnik Szergej Elisztratov, aki ellen egyébként semmi kifogása nem lehet a nézőnek, ugyanolyan jól játssza a szerepét, mint a többi gyerekszínész. Kiscavacakot Kovács Krisztián alakítja, aki nélkül magyar gyermekfilm szinte elképzelhetetlen volt akkoriban. A ikreket alakító Zsibók estvérek itt valóban ikrek (ellentétben a [Nyár a szigeten] filmváltozatával), sőt az ő szerepük is módosult. Sokáig lúzerek szegények, de a végén az ő érdemük lesz minden siker. A felnőttek közt pedig a szintén elmaradhatatlan Bánhidi László mellett feltűnik Moór Marianna és az itt még igen csak fiatal és lendületesen játszó Kern András.

A filmnek egyetlen igazi hibája a színe, pontosabban a színek hiánya. Ugyanis fekete-fehér a drágaság. Amivel egyébként nincsen gond addig amíg az operatőr ezt teljesen figyelmen kívül nem hagyja és teljesen feleslegesen természetképeket nem kezd fotózni nekünk, mint tette azt a vasutazásos résznél. A színek hiánya még a szereplőválogatásnál nevetséges picit, ugyanis Pirosfej tizedes szerepére a valóban rőt hajú Kern Andrást találták meg, noha a haja színe úgysem látszik, már csak a sapkájától sem, így akármilyen színű hajú egyén megfelelt volna.

De visszatérve az kameramanra, Mezei István egy-két helyen viszont eszméletlenül jó beállításokat talált, sőt azt is megmutatta, hogy a steady-cam feltalálása előtt is lehet normális "lépcsőnfelmászós" kameramozgást megvalósítani.

folyt. köv.

Duo Pack

Na ez az, ami nincs. Úgy látszik, hogy csak az önmagát menedzselő elkamínós tolvaj tudta azt kitalálni, ami ez esetben is kézenfekvő lenne, hogy a könyvet és az olcsó kategóriás (990 Ft) DVD filmet egy csomagban árulják mondjuk a könyvesboltok. Sebaj, egyszer majd valakinek leesik a húszfillér, addig is én meleg szívvel ajánlom mindenkinek a könyv elolvasását, majd rögtön utána a film megtekintését.

Az öreg bánya titka DVD     Az öreg bánya titka DVD


* Lehetne persze hozakodni a Tüskevárral, de az még egy szép csendes nyári vakációt mesél el, a krimi elem, valahol később szövődött be a vakációs regényekbe.

Weblap: > http://www.jonatan.hu/


© 2001-2012 darkplant - impresszum és kapcsolat film