darkplant.hu

Olvasószoba

Számadás -
Kátrány és Toll 2015

Szöveggel és anélkül

Kátrány és Toll -
Szörnyek keringője

Miért és hogyan nem kerültek szörnyek egy alig tini leány ágya alá.

Kátrány és Toll -
Kötelezo gyakorlat

Néhány kötelező jelleggel folytatott (és lezárt) sorozat közt egy pofás Hellboy - Ghost történet.

Kátrány és Toll -
Egy felnőttebb kiadvány

Az új Kátrány és Toll album kicsit komorabb, kicsit karcosabb. És jól csinálja.

A szövegnél is hangosabban -
Sergio Aragonés 'magyarul'

A szilveszteri vidámsághoz adalékként némi szövegmentes humor.

212 oldal alatt a Föld körül -
Kátrány és toll album 3.

Dél-Amerika, Afrika, Ázsia, Észak-Amerika és Ausztrália... helyett egy kis világűr

Mindig a fekete-
fehér úton -
Kátrány és toll album 2.

A magas oldalszámnak hála továbbra is sokszínűen fekete és fehér a KéT.

Funky Koval elveszett kalandjai
A Magyarországon hányatott sorsú kiadvány végre a kezemben. Nemsokára mindenki képrenyőjén.

A hiányzó láncszem -
Kátrány és toll album 2.

Kátrány és Toll második album. Seregonés első kötet. Minden, ami a postaládámból kimaradt.

Erősebben, nagyobb terjedelemben, magasabbra -
Kátrány és toll album 1.

A megszokott Kátrány és Toll, ám ezúttal 200 oldalon. Nuff Said.

Doctor Who Magazine 451.
A világ elsőszámú sci-fi magazinjának új száma interjúkkal, képregénnyel, információkkal az új szezonról, a Asylum of Daleks részről.

Locke & Key
Fantasy (horror) az igényesebb fajtából. Mégis gondjaim vannak vele. Mégis olvasom. Ki érti?

Kátrány és Toll 9 + Logan különszámok
Komolyabb vizekre evezett a fekete-fehér underground kiadvány.


>> Összes könyv


2005.10.04.
Dan Brown: Angyalok és démonok
Dan Brown: Angyalok és démonok
© Gabo kiadó, 2004 (Gabo kiadó, 2004)

Vannak ügyes zenészek, pontosabban magukat zenésznek hazudó producerek, akik a rajongók rövid memóriájára alapozva 4-5 évenként előrántják az egyetlen slágerüket amelyet valaha (valószínűleg hozott anyagból) megalkottak, aktualizálják és a közönség elé nyomják. Megvetjük őket és a felvilágosítás eszközével ("skacok, ezek saját maguktól lopnak!") harcolunk ellenük. De még ezek a vastagképűek sem merik azt megtenni, amit Mr. Barna csinál. A "író" úr ugyanis fogja az életében kiizzadott egyetlen egy regényvázlatát és szorgalmas palántaként több változatban is megírja belőle a történetféleséget. Egyetlen egy nagy hibát vét csak, hogy mindegyikre ráírja, hogy regény és még nyomdába is adja.

Ha nem így van, akkor világosítson fel valaki (aki nem elvakult DVC rajongó), hogy miért mindegyik regényének a főszereplője egy félénk egyetemi tanár, akiben mélyen egy James Bond van eltemetve, valamint egy tudós, vagány nő. Miért kezdődik két regénye is brutális gyilkossággal, egy bérgyilkos által kivitelezve, aki egy titokzatos szektafőnöktől kapja az utasításokat, akit nem is ismer. Miért az első oldal áldozatának lánya az egyik főszereplő? Miért mindig világméretű szervezetek körül bonyolódik a történet, ahol a fejesek a bűnösök? Miét hajnalban ugrasztják ki a főszereplőt az ágyból, hogy aztán (szinte) alvás nélkül küzdje végig a történetet?

Amíg eme soha meg nem válaszolt kérdéseket elhessegetjük magunktól, akár vethetünk egy pillantást az Angyalok és démonok című könyvre. Lehetne mondani, hogy Dan Brown könyvei olyanok, mint Guy Ritchie filmjei, mindenki azt szereti amelyiket legelőször látta, a többi már nem olyan meglepő és varázslatos, "csak" ugyanazt a színvonalat hozza... - de nem mondjuk. Mert noha ez a regény a Digitális erőd és a Da Vinci-kód között íródott, jóval a Deception Point előtt, mégis talán a legjobb, mind közül. Mondom ezt úgy, hogy ezt olvastam harmadikként az írópalántától. És ezt negatív értelemben teszem, mert hiába remixei ugyanannak az alapsémának a könyvek, nem egyenlő színvonalúak, fogalmazzunk úgy, hogy az angyalok és démonok a legdögösebb, legpergőbb rock vagy dance hall verzió.

A törtétnetre nem vesztegetnék sok időt, mivel a csoportok, szereplők, régmúlt művészek neveit kicserélve majdnem a Da Vinci-kódhoz jutunk. Ugyanaz a recept, ugyanaz a cselekményszövés. Titokzatos társaság üti fel a fejét (Opus Dei helyett az Illuminátusok), melynek titokzatos vezetője felbérel egy kíméletlen gyilkost, hogy teljesítse minden ördögi parancsát, melyek egy magasabb, megfelelően agyonbonyolított terv részei. Több magas rangú áldozat is van. Az egyikük lánya elindul a gyilkos után, maga mellé kapja az öregedő, de bevállalós professzort, aki természetesen véletlenül lesz a nap hőse, mivel őt eleinte csak tanácsadóként bérlik fel.

A kalandok során sokat menekülnek, repülnek, mindenféle bugyuta feladványokat oldanak meg, miközben elfelejtenek angolul vagy számolni, s melynek célja semmi más, csak, hogy az olvasó okosabbnak érezze magát a fiktív professzornál, és nagyon boldog legyen. (Aki pedig a szememre veti, hogy ezt már megírtam a DVC ürügyén, felhívnám a figyelmét, hogy ha az író ismétli önmagát, akkor a véleményező miért ne tehetné?) A történetszál sokat bonyolódik, több véletlen esemény is bekövetkezik, míg el nem jutunk a végkifejlethez, amikor is kiderül, hogy az a bábjátékos akire egyáltalán nem gondoltunk (épp ezért tudjuk a könyv felétől, hogy ő a főgonosz), aki ámokfutásba kezd, mindenkit kiiktat maga körül, kivéve a tweed zakója alatt titokban Superman jelmezt viselő főhős szerelmespárt.

A történetnek hiteles illetve misztukus ízt ad a Vatikán és/vagy világhírű szervezetek szerepeltetése, ám az író néhány általánosan ismert tényen kívül, melyet felsorol a könyv elején, mindent a fantáziájára bíz. Ez nem több, mint a már jól bevált példám sherlock Holmes a Hasfelmetsző nyomában, és ettől még lehet nagyon izgalmas, de könyörgöm, senki ne vegye már készpénznek a leírtakat. Azért mert az író közli, hogy a könyv helyszínei valósak, még nem kell azt hinnünk, hogy a fantáziálása is az. S mégis, az egyetlen dolog ami miatt ez a könyv nem annyira hisztériakeltő mint a DVC, az a túlzott játéka a valósággal. A pápa halála és a vatikáni események nyilvánvalóan nem igazak, ezért veszít a sztori a varázsából, míg a DVC-ben, csak háttérmunkáról olvashat a hiszékeny nép, ami akár igaz is lehet. Ezért ott a hiszti.

A magam részéről mindenkinek, aki még nem olvasott Dan Brown könyvet, ezt az egyet ajánlanám, akkor is ha a filmváltozat nem ebből készül, noha ez sokkal látványosabb lehetne. Talán az idei pápaváltás miatt kegyeleti okokból, talán más okból de a filmes átdolgozás nem az Angyalok és démonokat érte utol, így bátran ajánlhatom még egy ideig. Az első 500 oldalt. Onnantól úgyis tudjuk, hogy ki és miért tette amit tett, de megkíméljük magunkat néhány kínos jelenettől. befejezhetjük, ahogyan kedvünk tartja.

Hajrá!

© 2001-2012 darkplant - impresszum és kapcsolat konyv