darkplant.hu

Olvasószoba

Számadás -
Kátrány és Toll 2015

Szöveggel és anélkül

Kátrány és Toll -
Szörnyek keringője

Miért és hogyan nem kerültek szörnyek egy alig tini leány ágya alá.

Kátrány és Toll -
Kötelezo gyakorlat

Néhány kötelező jelleggel folytatott (és lezárt) sorozat közt egy pofás Hellboy - Ghost történet.

Kátrány és Toll -
Egy felnőttebb kiadvány

Az új Kátrány és Toll album kicsit komorabb, kicsit karcosabb. És jól csinálja.

A szövegnél is hangosabban -
Sergio Aragonés 'magyarul'

A szilveszteri vidámsághoz adalékként némi szövegmentes humor.

212 oldal alatt a Föld körül -
Kátrány és toll album 3.

Dél-Amerika, Afrika, Ázsia, Észak-Amerika és Ausztrália... helyett egy kis világűr

Mindig a fekete-
fehér úton -
Kátrány és toll album 2.

A magas oldalszámnak hála továbbra is sokszínűen fekete és fehér a KéT.

Funky Koval elveszett kalandjai
A Magyarországon hányatott sorsú kiadvány végre a kezemben. Nemsokára mindenki képrenyőjén.

A hiányzó láncszem -
Kátrány és toll album 2.

Kátrány és Toll második album. Seregonés első kötet. Minden, ami a postaládámból kimaradt.

Erősebben, nagyobb terjedelemben, magasabbra -
Kátrány és toll album 1.

A megszokott Kátrány és Toll, ám ezúttal 200 oldalon. Nuff Said.

Doctor Who Magazine 451.
A világ elsőszámú sci-fi magazinjának új száma interjúkkal, képregénnyel, információkkal az új szezonról, a Asylum of Daleks részről.

Locke & Key
Fantasy (horror) az igényesebb fajtából. Mégis gondjaim vannak vele. Mégis olvasom. Ki érti?

Kátrány és Toll 9 + Logan különszámok
Komolyabb vizekre evezett a fekete-fehér underground kiadvány.


>> Összes könyv


2005.05.29.
Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában (2004)

Mit kell tudnunk erről a könyvről? A fülszöveg szerint azt, hogy hihetetlen nagy siker az egész világon, az év gyermekkönyve díjjal tüntették ki Angliában (Amerikában, gondolom, lehetetlen lenyomni Madonna képeskönyvét). Ó, minő áradozás, azonnal vegye meg mindenki...

Mivel én nem vagyok a fülszöveg fizetett írója, azért hadd ejtsek néhány szót a regény negatívumairól is, mielőtt bárkinek azt ajánlanám, hogy menjen és most (2005. április) féláron vegye meg brámely Libri üzletben. (Nem, a Libri sem fizet nekem, de tisztelettel adózom akciójuknak.)

A regény egy autista kisfiú, Christopher kalandjait meséli el. Illetve nagyrészt a hétköznapjait meséli, csak nekünk, "normális" olvasóknak tűnik kalandosnak, ahogyan annak tűnne, ha például minden fejjel lefelé mutató szemüveget viselnénk vagy mondjuk bekötött szemmel, füllel élnénk pár napig. Tele van automatizmusok leírásával és az olvasóra magára bízza, mikor jön rá, hogy neki "normálisnak" is vannak ugyanilyen automatizmusai, csak ezeket más regényben nem szokták feltűntetni. Ettől szokatlan a könyv és a végére talán fárasztó is. A fárasztásról csak annyit, hogy egy ismerősöm a könyv végére megútálta a kisfiút én viszont az írót. Ez csak az olvasók regényhez fűződő viszonyának eltérését szemlélteti és nem érdekes, melyikünk hozzáállása a megfelelő.

A kalandelem a nyomozás, annak kiderítése, ki ölte meg a szomszéd kutyáját, valamint a kisfiú édesanyjához kötődő dolgok (halálhír, road movie elemek). A fülszöveg viszont sokat segít és le is lő ezzel minden meglepetést. Szerintem ha az olvasó komolyan veszi, hogy nyomozársól van szó, majd pár fejezet alatt felveszi a főhős végtelenül logikus és racionális gondolkodásának ritmusát, akkor hamar kitalálja ki ölte meg a kutyát és mi történt az édesanyjával.

Az író azonban több hibát is vét és ez az én végtelenül logikus gondolkodásomnak nagyon nem tetszik, szóval megyek és verem a fejem egy picit a falba. A rendőr a vonaton a példának okárét, aki csak úgy otthagyja a fiút. A prímszámok és az élet kapcsolatának példája nagyon ötletes, de a primszámok szabályát már nem volt képes pontosan megfogalmazni. (Mi lett az 1-es sorsa?) Meg ha már ennyire kaka-pisi átitatott a könyv, akkor a fiú miért nem sorolja fel az utóbbit a sárga dolgok közt, miközben az előbbit odasorolja a barnák közé?

Mindez persze csak szőrszálhasogatás. A könyv jó. Bár hosszabb, mint kéne, de olvasmányos. Nagyon jól működnek benne a figyelemelterelések, például épp' az a fejezet, amelyben a figyelemelterelést magyarázza el nekünk. Matematikusoknak nem, de mindenki másnak ajánlom, kivéve ha van módja arra, hogy meglátogasson egy szellemi sérültekkel foglalkozó otthont. Mert ez esetben azt ajánlom nekik, hogy a pénzükön vigyenek ruhát, tisztálkodószert, élelmet, töltsenek el egy napot ezekkel az emberekkel és nevelőikkel. Higyjék el, sokkal több és valóságosabb élményt fognak szerezni a sérült sorstársainkról, mint a könyvből.© 2001-2012 darkplant - impresszum és kapcsolat konyv