darkplant.hu

Olvasószoba

Számadás -
Kátrány és Toll 2015

Szöveggel és anélkül

Kátrány és Toll -
Szörnyek keringője

Miért és hogyan nem kerültek szörnyek egy alig tini leány ágya alá.

Kátrány és Toll -
Kötelezo gyakorlat

Néhány kötelező jelleggel folytatott (és lezárt) sorozat közt egy pofás Hellboy - Ghost történet.

Kátrány és Toll -
Egy felnőttebb kiadvány

Az új Kátrány és Toll album kicsit komorabb, kicsit karcosabb. És jól csinálja.

A szövegnél is hangosabban -
Sergio Aragonés 'magyarul'

A szilveszteri vidámsághoz adalékként némi szövegmentes humor.

212 oldal alatt a Föld körül -
Kátrány és toll album 3.

Dél-Amerika, Afrika, Ázsia, Észak-Amerika és Ausztrália... helyett egy kis világűr

Mindig a fekete-
fehér úton -
Kátrány és toll album 2.

A magas oldalszámnak hála továbbra is sokszínűen fekete és fehér a KéT.

Funky Koval elveszett kalandjai
A Magyarországon hányatott sorsú kiadvány végre a kezemben. Nemsokára mindenki képrenyőjén.

A hiányzó láncszem -
Kátrány és toll album 2.

Kátrány és Toll második album. Seregonés első kötet. Minden, ami a postaládámból kimaradt.

Erősebben, nagyobb terjedelemben, magasabbra -
Kátrány és toll album 1.

A megszokott Kátrány és Toll, ám ezúttal 200 oldalon. Nuff Said.

Doctor Who Magazine 451.
A világ elsőszámú sci-fi magazinjának új száma interjúkkal, képregénnyel, információkkal az új szezonról, a Asylum of Daleks részről.

Locke & Key
Fantasy (horror) az igényesebb fajtából. Mégis gondjaim vannak vele. Mégis olvasom. Ki érti?

Kátrány és Toll 9 + Logan különszámok
Komolyabb vizekre evezett a fekete-fehér underground kiadvány.


>> Összes könyv


2006.02.14.
XIII, S.P.A.D.S.,
© 2005 Krak Kiadó XIII

Hosszú elmaradásomat pótolandó mintegy 20.000 Ft értékben vásároltam be képregényeket a HungaroComix 2005. novemberi kiállításon és találkozón. Ezeken az oldalakon szeretném közzé tenni az egyéni véleményemet a begyűjtött művekről, úgyis mint ajánlót vagy éppen nem ajánlót azoknak, akik még nem olvasták e műveket. Azon kiadóktól és alkotóktól, akiket itt nem sorolok fel mélységes elnézést kérek, de az anyagi keretem kimerülte után nem találtam egyetlen, az én bankomhoz tartozó automatát sem a Sugárban, sem mellette az Ikeában. Egyéni probléma, de ők majd máskor kerülnek sorra.

Mit kapunk ha Robert Ludlum Bourne sorozatát (Bourne Identity, Bourne Supremacy...) képes-buborékos alakba öntjük? A XIII című sorozatot. Ez a kijelentés természetesen hamis, de csak annyiban, hogy a William Vance és Jean Van Hamme szerzőpáros által jegyzett képregény valamivel hamarabb született, mint Ludlum amerikai regényfüzére. Az alaphelyzet kísértetiesen hasonló mindkét műben és ezzel már megint eljutunk a "plágium ez vagy tényleg minden történetet megírtak már egyszer tehát minden újonnan leírt történet már csupán ismétlés?" gondolatmenethez, amelybe itt nem fogok belemenni.

A víz egy félig holt férfit sodor csendesen, amíg nagyon is élő fajtársai rá nem találnak, ki nem operálják a testéből a golyó(ka)t és addig nem ápolják, míg teljesen fel nem épül. A fizikuma roppant mód erős, hamar lábra áll, ám egy apró utóhatása van az ellene elkövetett merényletnek, nem tudja, hogy ki ő. Elindul hát felkutatni a múltját, ám hamar mindenféle hatóságok, nyomozók és ügynökök karjaiba fut, melyek sehol nem viseltetnek barátságosan vele szemben, és eszük ágában sincs neki abban segíteni, hogy rájöjjön ki is ő valójában.

Bourne és a képregény főhősének története innentől már egyre kevésbé hasonlít egymásra, mi pedig ezen sorokban a képregényt tárgyaljuk. A férfi kulcscsontja fölé a bőrébe egy XIII számjegyet tetováltak, ennyi az összes információ, amely kezdetben a rendelkezésére áll. Hamarosan rádöbben, hogy ösztönszerűen verekszik, lő, rejtőzik, így már nem érheti túl nagy meglepetésként, amikor egy nyomozó közli vele, hogy ő egy bérgyilkos volt és megölte az előző elnököt. Hogy XIII még kevésbé lássa fényesen a világot, kiderül, hogy fejvadászok vannak a nyomában. Nekik köszönheti a bekapott golyót is ezáltal az emlékezetvesztést is.

XIII
© 2005 Krak Kiadó Ha csak egyszerű akciótörténetről lenne szó, ezen a ponton hősünk elkezdene kimászni a kulimászból és bár hullanának a szövetségesei, a végére kiderítené, hogy nem is ő lőtte le az elnököt, csak bűnbakká akarták tenni, aztán megölni satöbbi satöbbi. Nem így a 17 részes megasorozat. A XIII minden egyes részében majdhogynem 180 fokos fordulatot vesz a főhős sorsa. A második kötetben (Kövesd az indiánt) azon túl, hogy megtudja a nevét, felkeresi a családját és megtalálja a feleségét, az is kiderül, hogy ő elit katona volt, mielőtt bérgyilkos vált volna belőle. XIII-at csőbe húzzák a saját birtokukon és gyilkosságért elítélik. A harmadik rész (A pokol összes könnye) egy egész estés vargabetű, vagyis időhúzás a véleményem szerint. Bár mélyülnek benne az eddig megismert szereplők jellemei, kezdjük érezni, hogy ez az eset, melynek minden zugából a politikai bűzlik nem egy fej vagy írás játék, sokkal inkább egy háromdimenziós sakkjátszma; mégis e fejezetben nem történik más, minthogy XIII megszökik az őrizetből. A közben megszerzett információkat máshol is elénk tárhatták volna a szerzők, de akkor lőttek volna a +1 albumnak. A keserű szájízemet azonban egyből kimosta a képregény-találkozóra megjelent negyedik rész. Az album címe SPADS, mely azt az alakulatot jelöli, ahol XIII volt katona, mielőtt bérgyilkos lett volna. Az epizódban mindenki ismét színt és köpönyeget vált. XIII sosem volt katona, derül ki, ő csak egy ügynök, akinek Rowland ezredes arcát másolták a sajátja helyére, hogy beépülhessen a római számos bandába. Ezzel eljutunk az 'antiterrorista-ellenes elhárító egység' kifejezéshez hasonló, nehezen értelmezhető szituációig, melyben, hogy ha ingerenciánk van arra, hogy megjelöljük, ki áll a 'jó' és ki a 'rossz' oldalon, hamar megzavarodunk.

Az eddigi részek során átlagosan tizenöt oldalanként kísérelték meg XIII-at megölni, most sincs ez másképp. A kalandok végén a fejezet az ámokfutásos filmek kliséjével zárul: hőseink élelem és jármű nélkül ülnek egy ismeretlen helyen a tengerparton, de nem érdekli őket, mert épp az imént úszták meg a halált és jól esik kicsit elnyújtózni, pihenni.

Ha előre tekintünk, láthatjuk, hogy még jóval több rész áll megjelenés előtt, mint amennyit magunk mögött tudhatunk. A XIII-as szám még tengernyi titkot rejteget magában, mindenkinek megéri még akár most is bekapcsolódni. A sorozat nem véletlenül vált híressé. Pár évvel ezelőtt akkoriban formabontó számítógépes játék készült belőle, jelenleg pedig az a hír a XIII háza tájékáról, hogy az Alias Enterprises elkezdte az angol nyelvű kiadását, a standard amerikai formához igazodva, tehát a nálunk bevezetett 48 oldalas albumot helyett, 24-24 oldalas részenként jelenteve meg.

XIII © 2005 Krak Kiadó XIII © 2005 Krak Kiadó XIII © 2005 Krak Kiadó
Weblap: > http://www.krak.hu/További képregények:
  1. Kalyber Joe
  2. Rév ciklus: A hívó
  3. Pinkhell I. évfolyam 0. szám
  4. XIII (3. és 4. rész)
  5. A torony: Egy kacsa szíve
  6. A rabbi macskája
  7. Rejtő Jenő képregények
  8. Fekete Fehér 3.
  9. Háborúfüggők
  10. A novemberi képregénykiállítás és vásár© 2001-2012 darkplant - impresszum és kapcsolat kepregeny