darkplant.hu

Vetítőszoba

And then thre were none (BBC, 2015)
A Tíz kicsi néger legújabb, tévés feldolgozása a BBC műhelyéből.

A Galaxis őrzői
A jókedv őrzői - csak így szeretem emlegetni őket, mióta láttam a filmet.

Almost Human -
egy régi vágású sci-
fi

Almost Human, azaz majdnem emberi. A sorozat pedig majdnem sikeres. De mégsem lett az.

Castle főcím-
változatok

Nem csak képregényeknek és néha magazinoknak van variant cover-je, hanem a nerd közeli krimi sorozatnak is.

Veronika Mars a moziban
A kultikus tévésorozat három évadát a rajongók olyannyira szívükbe zárták, hogy összedobtak egy mozifilmre valót.

The Day of the Doctor (A Doktor napja)
Közel egy éves felhajtás és a média állandó szivárogtatása szinte mindent leleplezett az ötvenéves Doctor Who epizódról. Megérte?

Doctor Who -
az első ötven év

Ötven éves sorozat, ezerkétszáz éves főszereplő, akinek eleddig tizenegy arca volt.

Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.
Knight Rider reboot más köntösben

Világvége fogadó (The World's End)
Simon Pegg és Edgar Wright ismét kifiguráznak egy sor zsánerfilmet. Ezúttal sci-fiben nyomulnak.

Man of Steel (Acélember)
Az Avengers lerombolta fél New Yorkot, Superman meg a másik felét. Dragonball S, csak acéltürelműeknek

G.I. Joe -
Retaliation (Megrtorlás)

Avagy a nindzsák a hegyekbe mennek, a többi szereplő meg az idegeimre.

Kínai zoodiákus -
A kaland szelleme

Kínai csillagjegyek, Kínai állatövek vagy Istenek fegyverzete 3. Ahogy tetszik.

Önirónia négylábon -
Scooby-
Doo and the Mask of the Blue Falcon

Ebben a rajzfilmben a Warner Bros a ma annyira divatos háztáji tömjénezést félretéve a szokásos Scooby történet keretein belül görbe tükröt állított a képregények, adaptációk és találkozók nerdy-geeky világának.


>> Összes film


2006.05.09.

Nyár a szigeten / Le a cipővel


(könyv, Könyvmolyképző Kiadó, 2004)
Nyár a szigeten
© 2004 Jonatán Könyvmolyképző (DVD, MTV - Automata Multimédia, 2006)


Nyár a Szigeten (A könyv)
Ismerős az egész: gyermekek nyaralnak szép Magyarország valamely kies vidékén, amikor hirtelen minden a feje tetejére áll és a lurkók egy bűnügy, de legalábbis egy izgalmas kaland kellős közepében találják magukat. Nem véletlen, hogy ugyanazzal a mondattal indítom eme leírást, mint Az öreg bánya titka esetében. Az ott vázolt kaptafás gyermekregények egy újabb darabjával állunk szemben, azzal a kis különbséggel, hogy a Nyár a szigeten nem szól másról, mint a gyermekek nyaralásáról, tehát nem találnak kincset, nem fognak bűnözőt, nem mentik meg a világot. S talán még annyival is több ez a regény, hogy Csukás István kellemes öniróniával már az indító sorokban elismeri, hogy minden vidám gyermektörténet a nyári szünidő alatt játszódik.

A könyv hat fiatalemberről szól, akik a felnőttkor küszöbén önállóan, minden szülői felügyelet nélkül nyaralnak a vízparton. S, hogy ne legyen annyira unalmas semmittevős az egy hetük, nem mai módon alkoholba fojtják a rátermetlenségüket, nem hordozható tévé/mp3/számítógép mellett gubbasztva élvezik a természet lágy ölét, és nem is csajozással ütik ez az idejüket, hanem kitalálják, hogy számháborúznak. A csatározás célja, az ellenfél zászlajának megkaparintása, csak a legvége a kalandoknak, hiszen addig sokkal mókásabb feladat is vár rájuk, meg kell teremteni a háborúzás eszközeit, élelmet, járművet, és további haderőt (ma úgy mondják erőforrásokat). A toborzásnak áldozatául esik a kompos, a kompos fia, a kompos csónakja, az öreg pipázgatós bácsi és a falubéli gyerekek. (Akik közül ketten természetesen ikrek és természetesen Péternek és Pálnak hívják őket. Vesd össze az Az öreg bánya titka Péter-Pál ikerpárjával. Ah sablon, ó toposz.)

Hogy ki nyeri a háborút az talán nem is annyira fontos, hiszen a régi viccre hajazva a könyv végén jön az ár és mindenkit kizavar a szigetről, a legfontosabb, hogy egy nagyszerű élménnyel gazdagszik a csatározás minden résztvevője, és ezzel együtt maga az olvasó is. Csukás István egyik legjobb ifjúsági műve valóban humoros, elviselhetően filozofikus, kellemes nyári olvasmány. Nagy kár, hogy hatása mindössze odáig tart, hogy az ember fia kedvet kapva a vadkempingezéshez lemegy a vízpartra, de ott már a lábát sem meri nagyon bedugni az agyonszennyzett vízbe. A jobb táborhelyeken így nyáron hajéktalanok tanyáznak, ahol pedig nem, azt a civilizált emberek illegális szemétlerakónak használták. A legtöbb, amit tehetünk, ha nem akarjuk elillanni hagyni az élményt, hogy betesszük a DVD játékosba a filmváltozatot és megtekintjük a történet remixét.

Le a cipővel Le a cipővel (A film)
Nem reprezentatív felmérésem szerint, melyet a saját generációm sorában végeztem, a legkedvesebb emlékű magyar film. Ott van az élmezőnyben a Keménykalap, a Szeleburdi család, a Csutak filmek, de mégis csak a Le a cipővel az, amelye mindenki szívesen gondol vissza.

Mai fejjel, többször is lándzsát törtem már amellett, hogy egy regény (képregény) filmes adaptációja, ha csak a főszereplők nevét, a helyszínét, tartja meg, az eredeti történethez esetleg csak távolról kapcsolódik, akkor ne merje címéül másolni az eredeti mű címét. Mert erről messziről lerí, hogy csak reklámfogás, húzónév az adaptáció címe, és maguk a készítős is tudják, hogy nem alkottak valódi feldolgozást.

S íme, a Nyár a szigeten filmváltozata sok-sok ponton eltér a könyvtől, nem is kapta ugyanazt a címet, de ez a kérdés eltörpül amellett, hogy egy nagyon jó filmet készítettek az alkotók. Minden, amit tettek a történettel csak feturbózta a leírt szöveget. Míg a regényben csak egy felnőttet bíznak meg a szülők, hogy szemmel tartsák a gyerekeket, addig a filmben minden szülő megbíz valakit a faluból ezzel a feladattal. Ennek folyománya, hogy amikor a gyerekek kihirdetik a hadiállapotot, a felnőttek attól függően, hogy melyikükre kell vigyázniuk, maguk is csapatokba szerveződnek és egy második frontvonalat alkotva ők is megvívják a saját csatájukat. Így kap fontosabb szerepet Pólika Pál a gátőr, Gazsi bácsi (aki egy grafiti szerint lótetű), a boltos, a révész. Külön öröm, hogy Bándhidi Lászlót, Paudits Bélát, Kaló Flóriánt és a többieket ennyire felszabadultan mókázni látni. Fájdalom, de a mai magyar vígjátékokban messze nem ennyire könnyedek a színészek. Hiába, más idők fújnak. A le a cipővel egy valódi, ódivatú, inkorrekt film. Ebben még valóban fürdősót szórnak a Dunába, és fecskenadrágos fiatal fiúkat mutogatnak benne szégyentelenül a rendezőt ért megrontás mindennemű hiánya mellett. Hol készülhetne ma már egy ilyen film, ahol a mozik végére kötelező kiírniuk, hogy a forgatás alatt állat, növény, természet nem károsodott, és ahol egy tanárt, edzőt bárki, bármikor pedofília vádjával illethet?

Duo Pack
Na ez az, ami ez esetben sincs nincs. Úgy látszik, hogy csak az önmagát menedzselő elkamínós tolvaj tudta azt kitalálni, ami ez esetben is kézenfekvő lenne, hogy a könyvet és az olcsó kategóriás (990 Ft) DVD filmet egy csomagban árulják, mondjuk a könyvesboltok. Sebaj, egyszer majd valakinek leesik a húszfilléres, addig egy picit nehezebb egyszerre beszerezni az írott és a filmes változatot. De melegen ajánlott!

Le a cipővel Számháború
A számháború egy társasjáték. Nem azt értjük ez alatt, amikor öltönyös emberek arról vitáznak mekkora az infláció vagy az alapkamat, és nem is azt a versengést, amikor az online és offline számítógépes játékok űzői licitálnak egymásra olyan területeken, hogy ki okozta a nagyobb sebzést, kinek van több pontja, ki ért el magasabb szintet. A mai géphezragadt fiatalságnak talán még épp csak dereng ez a nagyszerű játék, de űzni már csak a nyári táborokba kényszerítettek szokták. S talán ők sem teljes lelkesedéssel. Pedig a számháború nagyszerű kis játék. Nem kell hozzá más, csak egy jó terep és mindenki homlokára egy-egy számhegyekkel ellátott papírdarab. Nameg egy-egy zászló mindkét csapat részére. Az nyer, aki megszerzi az ellenfél zászlaját (FPS addictoknak -> capture the flag), kiejteni pedig úgy lehet valakit, hogy hangosan leolvassuk a homlokáról a számot. A fogyasztói társadalomra annyira jellemző, hogy míg a számháború teljesen kiszorulófélben van, azok a klónjai melyeket eszközökkel játszanak vígan élik világukat, sőt ezreket költeek rájuk. Gondoljunk csak itt az egymást festékgolyókkal összelövöldözős paintball-ra vagy a piszokmentes lézeres-érzékelős változatára (melyet én anno Lazer Tag néven ismertem meg).

A számháború márpedig van annyira mókás mint bármely más játék. Lehet benne taktikázni vagy nyers erőt alkalmazni. Hason kúszni, lopakodni, vezércselt bevetni, ellenfére átkot, lisztet, homokot szórni, hogy megzavarjuk. Lehet vaktában lőni, azaz beleordítani egy számot a harctérbe, hátha talált. (Bohó ifjúságomban a számháború mindig kétfordulós volt, s a kettő között a csapatok számokat cseréltek. Így az első menetben viselt saját számomat a második csatában néhányszor belekiáltottam az erdő sűrűjébe, s lám, egy ellenfél lógó orral távozott.) Az elfajzás netovábbja az volt, amikor évekkel ezelőtt találkoztam egy felülnézetes, gyenge grafikájú számítógépes számháború programmal. A csapat tagjainak RPG szerűen különböző tulajdonságai voltak, kinek a látása volt jobb, ki többet tudott lépni egy körben. A játék egy hexagolnális táblán játszódott és lehetőség volt a gép ellen, valamit hálózatban egymás ellen játszani. Az idő elröppent és a lelki szemeim előtt most épp egy, a Source motor által hajtott pacifista számáborús játék lebeg. Beh szép is lenne.

Le a cipővel Nyár a szigeten - illusztráció Le a cipővel© 2001-2012 darkplant - impresszum és kapcsolat film